Alles over uitlaten

De verbrande gassen van de auto moeten ergens de motor verlaten. Dit gebeurt via de uitlaatpijp. De uitlaat is een essentieel onderdeel van de verbranding voor een auto.

Functie

De uitlaat heeft meerdere functies. Het zit niet alleen op de auto omdat de verbrande gassen wegmoeten, ook helpt het in andere opzichten.

- De pijp dempt het geluid dat voortkomt uit de motor. Het is wettelijk verboden om meer dan 68 decibel geluid te produceren met jouw voertuig.

- Door tegendruk te bieden verbetert het de prestaties van de motor. Er ontsnappen daardoor minder onverbrande gassen.

- In de pijp zit ook een katalysator die gevaarlijke stoffen onschadelijk maakt.

- De looks. Een dikke uitlaat achter je sportieve auto heeft natuurlijk als functie dat deze er enorm vet uit ziet.

Bij het aanschaffen van een auto zit er een standaard uitlaatpijp onder. Je kan ervoor kiezen om een sportuitlaat te monteren om het vermogen van je auto te voelen en horen. Door alleen al een andere uitlaat te nemen verander je de uitstraling van je wagen.

Uitlaat

Onderdelen van de uitlaat

De uitlaat zit aan het motorblok bevestigd. De uitlaatgassen verlaten de motor via het uitlaatspruitstuk de uitlaat in. Waarna het langs een katalysator gaat en in het flexibele deel beland. Het flexibele deel zorgt ervoor dat de trillingen van de motor niet doortrillen door de uitlaat. Na het flexibele deel belanden de gassen in de midden demper en uiteindelijk in de eind demper.