Het remsysteem van de auto

Iedere auto heeft remmen nodig om tot stilstand te komen. Maar niet iedere bestuurder weet hoe het remsysteem werkt en hoe deze is opgebouwd. Welke onderdelen in het remsysteem zit wordt op deze pagina beschreven evenals de werking van het systeem. Als je naderhand toch nog vragen hebt kun je me altijd bereiken via de contactpagina.

Wat is het remsysteem?

Een remsysteem zit op zijn plaats om een bewegend voorwerp of voertuig tot stilstand te brengen. In een auto bedien je het remsysteem met het rempedaal links van het gaspedaal. Onze auto’s zijn uitgerust met één van twee remsystemen.

- Schijfremmen zijn de meest voorkomende remmen. Een remschijf is een metalen schijf die tussen het wiel en de astap zit. Je ziet de remschijf vaak achter de velg zitten. Bij het remmen worden de remblokken tegen de remschijf gedrukt waardoor de auto in snelheid verminderd.

- Trommelremmen bestaan uit twee banaanvormige remschoenen in een soort trommel. Wanneer je op de rem drukt zetten deze remschoenen zich uit tegen de trommel aan, waardoor de auto remt.

Schijfremmen zijn gemakkelijker te onderhouden dan trommelremmen. Dit komt doordat de remschijven open zijn en vuil niet in de rem kan opslaan. Bij trommelremmen blijft de stof en vuil in de trommel zitten en moet dit handmatig verwijderd worden.

ferrari rem

Handrem

Ook is er nog de handrem. Alleen is de handrem niet bedoelt om een voertuig tot stilstand te brengen. De handrem is bedoelt als verankering bij het parkeren. De handrem bevindt zich (vrijwel) altijd tussen de twee voorstoelen. Om te voorkomen dat de auto ongewenst van de handrem af gaat moet er eerst een knop aan de bovenkant worden ingedrukt voordat de hendel omlaag kan.