Wel of geen chiptuning

Wat is chiptuning?

Met chiptuning wordt de standaard software van de auto herschreven of geherprogrammeerd. Hiermee bereik je meer kracht, schonere uitstoot of verbeter je de brandstofefficiëntie. Het originele software systeem bevindt zich in een chip (ECU) in het injectiesysteem en bepaalt hoeveel lucht en brandstofmengsel er plaatsvindt. Door dit opnieuw te programmeren kun je aanpassen wat er met de brandstof gebeurt.

Auto’s met elektrische computersystemen zijn erg afhankelijk van de chipsoftware. De bestaande ECU-chip in het voertuig regelt een aantal systemen zodat deze goed op elkaar inspelen. Met chiptuning vervang je de bestaande, standaard software van deze chip en kun je deze aanpassen om verscheidene prestaties van de auto te optimaliseren.

Wat bestuurd een ECU chip?
Welke systemen de ECU bestuurt hangt af van de type auto en het bouwjaar. Zo bestuurd de ECU van een moderne auto meer systemen dan een verouderd model. De grootste systemen die de ECU regelt is de brandstofinjectie, het transmissiesysteem, de timing, het snelheidsregelsysteem, het ontstekingssysteem en de kleppenondersteuningssystemen. Al deze systemen samen regelen de functionaliteit van het voertuig. Een voorbeeld: de motor is nog koud maar toch geef je veel gas, het systeem merkt dat de motor koud is en zal dan in verhouding meer brandstof gaan gebruiken om hetzelfde resultaat te krijgen als bij een warme motor.

Waarom zou je chiptuning nemen?
Door jouw chip te tunen door een ervaren vakman verbeter je de prestaties van jouw auto. Simpelweg ervaar je meer Pk’s, stoot je minder uit en verbeter je de brandstofefficiëntie. Deze aanpassing zijn mogelijk omdat de bestaande software grote marges overhoudt. In Nederland is de brandstof goed, waardoor deze marges niet na geleefd hoeft te worden, maar zodra je een getunede auto naar het buitenland neemt kunnen de prestaties verslechteren.

Nadelen chiptuning
Chiptuning klinkt heel mooi, maar waarom doet de autoproducent dit zelf niet dan? Dat komt omdat er ook een aantal nadelen aan chiptuning zit.

  • Niet altijd zuiniger: Na de chiptuning wordt de auto zo’n 10% zuiniger, tenminste, als je blijft rijden zoals je altijd rijdt. Maar wanneer je jouw auto upgrade met meer pk’s, dan wil je deze ook gebruiken. Door het gebruiken van het extra vermogen wordt de auto juist niet zuiniger.
  • Veiligheidsmarge: De fabrikant past veiligheidsmarges op de motor toe, zodat ook onder slechte omstandigheden met slechtere vloeistoffen goede prestaties gehaald worden. Door te chiptunen negeer je deze marges en kunnen er problemen ontstaan bij slechte omstandigheden en slechtere vloeistoffen.
  • Slijtage: Doordat de motor meer vermogen gebruikt, zijn er onderdelen die meer gebruikt worden of harder draaien. Daardoor slijten ze sneller.
  • Garantie: In veel gevallen vervalt de garantie van de auto na een chiptuning. Ook de verzekering moet op de hoogte gehouden worden van aanpassingen aan de auto, doe je dit niet dan kan je volgende ongeluk je heel duur komen te staan.