Slimme auto van Hyundai

Hyundai is bezig met het combineren van artificiële intelligentie (AI) en Smart Cruise Control (SCC). Daarbij komt nog eens dat de SSC van Hyundai geprogrammeerd is om zelf te leren (machine learning ook wel ML genoemd). Deze nieuwe toepassing creëert een systeem dat rijpatronen en -gewoonten van de bestuurder leert kennen.

Image: Hyundai

Rijgedrag
Het rijgedrag van de bestuurder wordt door het systeem ingedeeld in drie verschillende categorieën:

  • De afstand op de voorligger
  • De acceleratie van de auto
  • Hoe snel de bestuurder reageert

Bij alle drie categorieën wordt ook de snelheid van het voertuig meegenomen, in een woonwijk is een korte afstand op de voorligger niet gevaarlijk waar dit op de snelweg wel het geval is. Met deze drie categorieën maakt de SSC-ML onderscheid tussen tienduizenden patronen om per bestuurder een aangepast Smart Cruise Control systeem te realiseren.

Hoe?
Al deze informatie moet op een manier vergaard worden. Dit doet Hyundai met sensoren, camera’s en een radar. Deze componenten vergaren informatie die naar een computer in de auto wordt gestuurd. Het systeem past de zogenoemde ‘zelflerend algoritme’ AI-technologie toe. Met al deze informatie is het uiteindelijk de bedoeling dat de auto volledig autonoom kan rijden op dezelfde manier als de bestuurder. Hierbij wordt onwenselijk rijgedrag uiteraard aangepast.

Autonoom level 2,5
De technologie in SCC-ML bereikt een autonoom rijniveau van 2,5. Dat betekent dat de auto zelf stuurt, remt en gas geeft. De auto is zich bewust van de situatie rondom en kan beslissing daarop aanpassen.

Hoe lang het duurt voordat deze technologie compleet te vertrouwen is en op de markt verschijnt is nog niet bekend. Wel laat Hyundai weten zo’n 30 miljard euro te investeren in mobiliteitstechnologie voor slimme, elektrische auto’s.