Autoverlichting

Voor de veiligheid van jezelf en anderen heeft elk voertuig ingebouwde verlichting. Dit is wettelijk ook verplicht. De lampen van onze auto’s hebben meerdere standen en soorten, maar wanneer moeten we welke lampen gebruiken?

Volvo koplampen breed

Dagrijverlichting

Deze verlichting is de ‘standaard’ verlichting overdag. Hiervoor wordt bijna uitzonderlijk ledverlichting gebruikt. Hiervan is het verbruik laag waardoor het verbruik laag ligt, ook wanneer deze de gehele dag aan staan. Voor auto’s die na 2015 op de markt verschijnen is het verplicht ook achterlichten te voeren wanneer de dagrijverlichting actief is.

Dimlicht

Wanneer het donker is, wordt het dimlicht gevoerd. Dagrijverlichting is niet sterk genoeg om de weg voor je te belichten, waar dimlicht dit wel doet. Dimlicht voer je ook wanneer jouw zicht wordt belemmerd door mist, hagel, regen of sneeuw. Bij het inschakelen van het dimlicht gaan zowel de achterlichten, kentekenplaatverlichting als de koplampen aan. Dimlichten zijn zo gemaakt, dat deze het gebied voor de auto en rechts van de auto verlichten zodat tegenliggers links niet worden verblind.

Stadslicht

Stadslicht zet je aan om jezelf meer zichtbaar te maken tijdens het parkeren of wanneer je geparkeerd staat. Wanneer deze wordt ingeschakeld branden de achterlichten, de kentekenplaatverlichting en twee lampjes aan de voorkant van de auto. Dit ligt is niet voldoende om de weg te verlichten, maar maken je wel zichtbaar voor ander verkeer. Stadslicht mag niet worden ingeschakeld als vervanging van dimlicht. Dan moet alsnog het dimlicht aan. Stadslicht is verplicht wanneer je in het donker buiten de bebouwde kom parkeert.

Grootlicht

Voor het meest felle licht schakel je het grootlicht aan. Dit licht is bedoelt om, in tegenstelling tot dimlicht, een grote afstand te belichten. Het grootlicht is voor andere bestuurders zeer verblindend en is daarom verboden te voeren wanneer je tegenliggers hebt of je iemand kort volgt. Grootlicht mag alleen ’s avonds worden gevoerd wanneer er geen andere weggebruikers gehinderd kunnen raken.

Mistlicht

Mistlampen hebben als functie om onder mistbanken door zichtbaar te zijn. Deze lampen zijn erg vel en mogen in andere situaties niet gevoerd worden, omdat andere weggebruikers hier last van hebben. Het onterecht gebruiken van mistlampen kan leiden tot een boete. Als de mist erg dicht is, kan het gebruik van grootlicht ertoe leiden dat je jezelf verblind. Door de mist weerkaatst het licht.