Wat moet je doen tijdens je eerste rijles

Veel mensen kennen de spanning van de eerste rijles. Niemand weet echt wat je kan verwachten en daardoor kan het erg spannend zijn in het begin. Geen stress! In deze blog worden er een aantal tips gedeeld over de eerste rijles. 

Blijf ademen

Het klinkt misschien logisch maar blijf ademen. Houd jezelf rustig en raak niet in paniek. Probeer wat ademtechnieken voordat er in de auto wordt gestapt om tot rust te komen. Wanneer het toch allemaal teveel wordt, meld dit bij de rijinstructeur. Het is zeker niet de eerste keer dat de rijinstructeur een nerveus persoon naast zit heeft. De rijinstructeur kan er rekening mee houden en wellicht helpen om wat rustiger te worden. 

Fouten maken mag

De eerste rijles is geen examen dus wanneer er foutjes worden gemaakt dan is dat zeker niet erg. We zijn allemaal mensen die dit soort dingen moeten leren dus wees niet ongerust over fouten maken. De rijinstructeur kan op elk moment of plek ingrijpen wanneer het nodig is. De rijinstructeur weet dat iemand nog veel moet leren, voordat ze zelfstandig de weg op kunnen.

Wees dan ook zeker niet bang om vragen te stellen. Als iets niet duidelijk is, vraag ernaar. Ook wanneer je nieuwsgierig bent, is het absoluut geen probleem om vragen te stellen. De rijinstructeurs vinden het alleen maar leuk om meer uit te leggen over hun vak. 

Voorbereiding voor de rijles

Wat ook belangrijk is is wat er gebeurd of wat iemand moet doen voor een rijles. Dit geldt dan ook voor elke rijles die op de planning staat. 

Heb een goede nachtrust. Zorg ervoor dat er goed en genoeg is geslapen, zodat er uitgerust de auto ingestapt kan worden. Tijdens de rijles moet er namelijk op veel dingen worden gelet en een volledige concentratie is daarom essentieel. Zo is de reactie vermogen optimaal en blijft alles onder controle. 

Na een goede nachtrust is de outfit ook een belangrijk onderwerp. Trek iets aan wat comfortabel zit. Het is belangrijk om goed in je vel te zitten. Daardoor zit iemand ook zelfverzekerder achter het stuur. Trek dan ook vooral geen hakken aan. Draag schoenen die lekker zitten en waarom er makkelijk de pedalen ingedrukt kunnen worden. 

De laatste voorbereiding is: drink niet teveel voordat er wordt gereden. Mensen zijn al nerveus, waardoor de blaas wat zwakker kan zijn. Wanneer er te veel wordt gedronken kan het zijn dat iemand tijdens het lessen naar de toilet moet. De concentratie gaat achteruit en er wordt gehaast om naar een toilet te gaan. Drink dus niet te veel water of koffie voordat je gaat lessen. 

Luister niet naar anderen

Het kan zijn dat je juist graag advies of informatie wilt krijgen van iemand die al eerder rijles heeft gehad. Luister vooral niet te veel naar anderen. Voor iedereen is hun eerste rijles anders. Iedereen is anders, heeft een andere rijinstructeur, een andere auto en ander verkeer. Daardoor is niemand zijn/haar rijles hetzelfde als een ander. Maak het hoofd goed leeg, blijf rustig, luister goed naar de rijinstructeur en geniet vooral van de ervaring. 

Voor iedereen is zijn/haar eerste rijles spannend, maar iedereen moet het leren. Wordt dus niet snel ongerust over wat anderen misschien hebben meegemaakt tijdens hun eerste rijles. Geniet vooral van het autorijden want voordat je het weet moet je alles zelf kunnen en rij je volledig zelfstandig.