Voorbereiding op je auto theorie-examen

Als je van plan bent om je rijbewijs te halen, zal je eerst je theorie-examen moeten halen. Zoals altijd geldt hierbij: een goede voorbereiding is het halve werk. In deze blog lees je hoe je je het beste kunt voorbereiden voor het theorie-examen auto.

De voorbereiding

Het theorie-examen wordt altijd bij het CBR gemaakt. Houd er rekening mee dat je je hier ruim op tijd voor aanmeldt, omdat hier vaak lange wachttijden voor staan. Als je al begonnen bent met rijlessen, kan je je gemakkelijk via een rijschool aanmelden. Je moet het theorie-examen halen voordat je kunt afrijden. De meeste rij instructeurs willen graag dat je dit doet aan het begin van je rijlessen, zodat je over voldoende kennis beschikt tijdens de praktijklessen.

Het theorie-examen

Van tevoren kan je goed oefenen voor het theorie-examen. De onderwerpen die getoetst worden zijn namelijk elke keer hetzelfde. Zo krijg je bijvoorbeeld vragen over gevarenherkenning, verkeersinzicht en kennis. Deze drie onderdelen komen voor op elk theorie-examen. Bij de vragen die gaan over gevarenherkenning krijg je bepaalde situaties te zien, waarbij je moet aangeven hoe je in die situatie zou handelen. Voor dit onderdeel krijg je 25 vragen, waarbij je er minimaal 13 goed moet hebben om te slagen.

Bij het onderwerp verkeersinzicht moet je de regels die je hebt geleerd toepassen, en aantonen dat je in bepaalde situaties de juiste regels kan toepassen. Voor dit onderwerp worden 28 vragen gesteld, waarbij je 25 vragen of meer goed moet hebben. Deze regels worden bij het kennis onderdeel getest. De kennisvragen zijn 12 vragen, waarvan 10 goed moeten zijn. Elk onderdeel moet gehaald worden, je mag dus niet compenseren.

Oefenexamens maken

Er zijn veel oefenexamens die je zowel online als op papier kunt maken. Door goed te oefenen zal je zelfverzekerd het examen in gaan en ben je goed voorbereid op wat er komen gaat. Je kunt ook oefenen op de tijd die per vraag gegeven wordt, namelijk 8 seconden. Wat ook fijn is aan de oefenexamens die je online maakt, is dat je voorbereid bent op de manier van vragen stellen. Er zijn namelijk bepaalde vragen waarbij je cijfers naar de juiste plek op een plaatje moet slepen.

Daarnaast zijn er ook vragen waarbij je een vinkje op de juiste plek moet slepen, of een getal op je toetsenbord moet invullen. Bij bepaalde onderdelen moet je het juiste antwoord aanklikken, of alleen op ja/nee klikken. Als je benieuwd bent naar de manier van vragen, kan je een kijkje nemen op de website van het CBR om voorbeelden te zien.

De uitslag

Het theorie-examen duurt 30 minuten, hierna krijg je meteen uitslag. De uitslag krijg je ook op je mail, zodat je kunt zien wat je goed of fout hebt gedaan. Als je gezakt bent kan je met deze uitslag gaan oefenen voor het volgende examen.

Het examen is 1,5 jaar geldig nadat je geslaagd bent. Als je binnen deze anderhalf jaar niet slaagt voor je praktijkexamen, zal je je theorie-examen opnieuw moeten halen.