Nederlanders houden van cartuning

Nederland is een ‘autogek’ land. Er zijn dan ook miljoenen auto’s op de wegen te vinden en er is bijna in elk huishouden wel een auto aanwezig. Naast het feit dat de auto natuurlijk een van de meest praktische vervoersmiddelen is die er zijn, is deze ook voor veel mensen meer dan gewoon een auto en onderdeel van een serieuze hobby.

Een auto als hobby kan bijvoorbeeld betekenen dat je ze verzamelt zoals bij oldtimers, maar kan ook zijn om op te knappen of aan te sleutelen. Wanneer mensen aan de auto sleutelen met als doel om de auto beter te laten presteren dan spreken we ook wel van cartuning. Cartuning is de afgelopen tientallen jaren sterk toegenomen en we zien dan ook steeds meer zogenaamde ‘getunede auto’s terug op de weg.

De prestaties van de auto verbeteren is een breed begrip

Tuning betekent letterlijk afstellen of afstemmen. Cartuning betekent als vanzelfsprekend dan ook het afstellen van de auto. Soms wordt cartuning ook gebruikt als de verzamelnaam van zowel cartuning als carstyling, waarbij niet alleen de prestaties van de auto worden verbeterd, maar er ook aan de looks gewerkt wordt. De prestaties van de auto zijn een breed begrip en beslaan dan ook een behoorlijk aantal verschillende componenten.

Tip: roll bar

Zo kan het hierbij bijvoorbeeld gaan om het bereiken van een hogere maximumsnelheid. Daarnaast valt ook het sleutelen met als doel om de motor een ander geluid te geven of om de auto sneller te laten accelereren hieronder. Dit kan door verschillende zaken in de auto anders in te stellen of door onderdelen te vervangen, zoals bijvoorbeeld de uitlaat.

Cartuning tegenwoordig toegankelijker dan ooit

Er zijn op het internet tal van fora te vinden waar liefhebbers van cartuning elkaar weten te vinden en ervaringen en projecten met elkaar uitwisselen. Cartuning is tegenwoordig een stuk toegankelijker dan in het verleden en dat heeft vooral te maken met het internet en de algemene digitalisering.

Uitgelicht: air intakes

Webshops zijn tegenwoordig vaste prik en dat geldt zeker ook op het gebied van auto-onderdelen, want het plaatsen van online bestellingen en het importeren van specifieke onderdelen was nog nooit zo eenvoudig. Door deze ontwikkeling is cartuning ook een stuk betaalbaarder geworden voor veel mensen.