Kan ik mijn elektrische auto opladen met eigen zonnepanelen?

Een elektrische auto is ontzettend populair. En dat is niet vreemd. Zeker gezien de stijgende brandstofprijzen. Met een EV rijd je 100% op stroom. Het opladen van een auto kan je doen bij een openbare laadpaal. Deze vind je in vrijwel elke gemeente. Maar ook dit is vanwege de stijgende stroomprijzen best duur. Heb je de ruimte en het budget? Dan is een eigen laadpaal aan huis laten plaatsen een goed idee. Het is wel raadzaam om dit te doen in combinatie met zonnepanelen. Op die manier kan je de zonnestroom die je opwekt direct zelf gebruiken voor het opladen van jouw elektrische auto..

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Afhankelijk van het type dak en de oriëntatie van het dak leveren uw zonnepanelen elektriciteit op. Er zijn slechts enkele voorwaarden waaraan uw dak in elk geval moet doen. Uw dak moet niet op het noorden zijn gericht en er moeten geen grote schaduw plekken op uw dak vallen. Hieronder staat een aantal eigenschappen uitgelegd die invloed hebben op de prestaties van uw zonnepanelen.

Moet mijn dak op het zuiden staan?

De zonnepanelen halen maximaal rendement als deze op het zuiden zijn gericht. Het rendement is ongeveer 15% lager als het systeem op een plat dak naar het oosten of westen is gericht. Echter in een dak opstelling waarbij de panelen oost/west zijn opgesteld kunnen er meer panelen worden gebruikt omdat de hellingshoek kleiner is en er dus minder ruimte tussen de panelen nodig is. Bij een plat dak is zo ook in een oost/west-opstelling voldoende rendement te behalen voor het gebruik van een eigen laadpaal aan huis.

Wat is de invloed van de hellingshoek van mijn dak?

Als de hellingshoek tussen 45° en 50° ligt, wordt het rendement van de modules bij installatie in zuidelijke richting met enkele procenten verminderd. De ideale hellingshoek is 36°.

Mag er schaduw op een zonnepaneel vallen?

Een van de voorwaarden om een zonnepaneel optimaal te laten werken is dat er geen schaduw opvalt. De zonnecellen zijn in serie geschakeld, wat betekent dat, als er één cel niet meer werkt, het hele paneel geen stroom meer levert. Zie ook: elektrische auto opladen met zonnepanelen op de website van de ANWB.

Kan ik zelf een zonnepaneel op mijn dak installeren?

Het is niet aan te raden zelf zonnepanelen op uw dak te gaan installeren. Lees hier meer informatie over het installeren van zonnepanelen.

Wat als de zon niet schijnt?

Een zonnepaneel werkt ook als de zon niet schijnt doordat er zowel direct als diffuus licht bestaat. Diffuus licht is zonlicht dat de aarde niet direct bereikt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is, maar wordt geabsorbeerd en weerspiegeld door de atmosfeer. De elektriciteitsopwekking is het hoogst bij helder weer. Op dit moment kan het dus ook zijn dat het opladen van jouw EV een stukje duurder is omdat je stroom van het net egbruikt.

Bron: Evplan.nl