Handig om te weten: zo zit het met gereedschap en handelsproducten in je verzekering

Natuurlijk gebruik je de bedrijfsauto om van de ene naar de andere plek te komen, maar iedereen weet dat je echt niet alle spullen daarna weer in je schuurtje zet. Die laat je natuurlijk gewoon in je auto liggen. Je auto is dus eigenlijk ook meteen een rijdende opslag voor je gereedschap en de spullen die je verkoopt. Wat vind je verzekeraar daar eigenlijk van?

Schade die vergoed kan worden

Je bestelautoverzekering komt je meestal een eind tegemoet wanneer er sprake is van diefstal of beschadiging. Dat geldt voor inbraak (dus wanneer je auto er nog wel staat), maar ook voor de situatie waarin heel je auto is meegenomen. Ook wanneer vandalen je hebben gevonden kan je meestal aanspraak maken op je bedrijfsautoverzekering. Is de koel- of vriesinstallatie uitgevallen en ligt je kaas of fruit er maar bedorven bij? Ook dan komt een verzekering goed van pas.

Financiële tegemoetkoming

Voor je verzekering is € 5.000,- een standaard bedrag. Meestal kan je dit nog wel verhogen tot maximaal € 20.000,-. Heb je schade aan je spullen die niet voor de verkoop bedoeld zijn? Dan krijg je vaak de dagwaarde vergoed. Bij de producten die je had willen verkopen, krijg je vaak maximaal het bedrag van de inkoopfactuur met de gebruikelijke winst daarbij opgeteld. Daarbij geldt dan een maximum van 20%.

Voor de al verkochte producten wordt het bedrag van de verkoopfactuur vergoed. Heb je beschadigingen die nog prima te repareren zijn, krijg je meestal de reparatiekosten vergoed. Ook daarbij geldt dan een maximum: het bedrag dat je bij volledig verlies kwijt zou zijn geweest.

Voorraadverzekering

Soms zit het al in de naam: je voorraadverzekering is bedoeld voor de schade aan je voorraad. Is je voorraad bijvoorbeeld niets meer waard door een brand in het magazijn, of is de boel gestolen, kan dat zomaar eens van pas komen. Het gaat dan niet alleen om de spullen die je had willen verkopen, maar ook om de grond- en hulpstoffen. Dankzij de voorraadverzekering ben je dan veel minder geld kwijt.

Inventarisverzekering

Hoe de inventarisverzekering wordt aangepakt, verschilt per bank. De Rabobank splitst het bijvoorbeeld veel op. Zo verzeker je met de inventarisverzekering bijvoorbeeld alleen de schade aan je zakelijke inboedel; dus niet de spullen die je wilde verkopen. Je computer bijvoorbeeld, of je opslagstellingen. Bij diefstal en schade kan de inventarisverzekering een deel van de schade dekken. Wel zo fijn!