Auto

Een auto importeren. De do en don’ts

Het klinkt verleidelijk: een auto uit het buitenland importeren en hiermee flink wat euro’s besparen. In de praktijk werkt het vaak anders, maar dat neemt niet weg dat er voordelen aan het importeren van een auto zitten. In dit artikel vertellen we jou meer over het importeren van een auto, waar je allemaal aan moet denken en wat je vooral wel of niet moet doen. Ben je van plan om een auto te importeren, dan doe je er goed aan om even verder te lezen. 

De voordelen van auto import

Koop je een nieuwe auto uit het buitenland, dan ben je vaak net zo duur uit als in Nederland. Dit komt omdat de Nederlandse staat belasting heft over de import van nieuwe auto’s. Koop je een oldtimer uit het buitenland dan hoef je vaak niet of nauwelijks belasting te betalen. Het voordeel zit hem dus in tweedehandse auto’s waarbij je geen invoerbelasting hoeft te betalen. Een reden waarom veel Nederlanders een auto importeren uit het buitenland (met name Duitsland) is omdat hier het aanbod veel groter is. Neem bijvoorbeeld Duitsland: een land waar auto’s geproduceerd worden en waar meer inwoners wonen dan in Nederland. Het aanbod is hier groter waardoor het eenvoudiger is om specifieke auto’s te vinden die je in Nederland niet kunt vinden. Daarbij zijn auto’s in Duitsland een stuk goedkoper. Zo krijg je in Duitsland een luxere uitvoering voor hetzelfde geld waar je in Nederland alleen maar een standaard uitvoering voor krijgt. 

Hoe werkt het precies?

Het importeren van een auto hoeft niet ingewikkeld te zijn, zeker niet wanneer je het uitbesteedt. Doe je alles zelf dan kan het wel een lastig verhaal worden, aangezien je niet goed weet wat er moet gebeuren en de regels vaak onduidelijk zijn. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het importeren van auto’s. In dit geval kies je zelf een auto uit en regelt easyimport.nl het papierwerk. Het voordeel hiervan is dat het tijd en veel kopzorgen bestaat.

Don’t: wat moet je vooral niet doen?

Er zijn een aantal dingen die je absoluut niet moet doen. Zo is het belangrijk dat je al het papierwerk op de juiste manier invult. Doe je dit niet, dan kun je in een later stadium in de problemen komen. De belastingdienst zit er kort op en heeft het direct door wanneer je je niet aan de regels houdt. Daarom is het belangrijk dat je je van te voren goed in de materie verdiept, ook al laat je het uitzoeken door een gespecialiceerd importbedrijf.