Man in auto

Autoschade? Wat te doen bij een aanrijding

Hoe voorzichtig je ook rijdt, een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan iedereen overkomen: je ziet een paaltje over het hoofd of remt te laat en rijdt per ongeluk tegen een andere auto aan. Een aanrijding is natuurlijk nooit leuk, maar wat de oorzaak van de aanrijding ook is, het is altijd handig om te weten wat je moet doen bij autoschade. Wij geven je een paar tips over hoe je moet handelen bij een aanrijding.

Heb jij alleen schade?

Ben je tegen een boom aangereden? Of zag je dat paaltje niet staan vanuit je ooghoeken? Als het goed is heb jij dan alleen schade. Er zijn geen andere weggebruikers bij betrokken. Als je ergens tegenaan bent gereden, moet je altijd als eerst kijken of jij en eventuele passagiers ongedeerd zijn. Bel indien nodig het alarmnummer. Als er alleen blikschade is, hoef je niet 112 te bellen. Het belangrijkste wat je dan moet doen, is het invullen van het schadeformulier. Je kunt daardoor het schadebedrag terug krijgen van de verzekering. 

Tweezijdige schade

Heb je een botsing gehad met een andere auto? Of een aanrijding gehad met een ander voertuig? Dan is er sprake van tweezijdige schade. In dit geval is de schuldvraag van belang. Is de aanrijding jouw schuld of die van de ander? Als de ander schuldig is, zal jij hem/haar aansprakelijk stellen. Het is dan ook heel belangrijk dat het schadeformulier goed ingevuld wordt. Stuur dit formulier vervolgens zo snel mogelijk naar je verzekeringsmaatschappij. De verzekering bepaalt dan of je schade gerepareerd wordt of dat je een bepaald schadebedrag uitgekeerd krijgt. Als je een geldsom krijgt, moet je zelf op zoek gaan naar een professioneel autoschadebedrijf. 

Nog een paar tips

We hebben nog een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet, die wellicht van pas kunnen komen bij een aanrijding.

  • Verlaat niet zomaar de plek van het ongeval zonder jouw gegevens aan de andere partij van het ongeval te geven. Dit is namelijk strafbaar.
  • Vergelijk een autoverzekering goed voor je er één gaat afsluiten. Hiermee kun je veel geld besparen!
  • Maak altijd foto’s van de schade en het ongeval. Dit kan de verzekeringsmaatschappij namelijk helpen.
  • Heb je toevallig geen schadeformulier in de auto liggen? Geen zorgen, tegenwoordig kun je dit formulier ook gewoon op je mobiele telefoon invullen. Hier heb je een speciale app voor.